Καλώς Ήλθατε!

Η ελευθερία του ατόμου εκφράζεται μέσα από τον γραπτό λόγο. Αυτό είναι ένα ιστολόγιο που δημιουργήθηκε με την ελπίδα να μπορεί να γράψει ο καθένας ένα δικό του κείμενο, και να φιλοξενηθεί για να επιβεβαιώσει την ελευθερία του!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Νιώθετε μόνοι; Αγκαλιές και φίλοι προς ενοικίαση! (Ο απόλυτος ορισμός της Αποτυχίας του σύγχρονου ανθρώπου!)

Η νέα παγκόσμια τάση κατά της μοναξιάς είναι η ενοικίαση φίλων. Φίλων που πληρώνονται μέχρι και 60 δολάρια την ώρα για να ακούσουν τα προβλήματά σας ή για να σας χαρίσουν μια αγκαλιά.
της Ελίνας Μαμμή | 

Νιώθετε μοναξιά; Θέλετε έναν φίλο για να βγείτε μαζί του, να συζητήσετε, να διασκεδάσετε; Εχετε ανάγκη από μια αγκαλιά; Μπορείτε να τα έχετε όλα πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα.






Μια νέα διαδικτυακή μόδα είναι η ενοικίαση φίλων είτε απλά για μια βόλτα, είτε γιατί θέλετε ένα ώμο για να ακουμπήσετε, είτε επειδή θέλετε να μιλήσετε με κάποιον.
Ολο και περισσότερες ιστοσελίδες επιτρέπουν σε κατοίκους πολλών χωρών να προσλαμβάνουν πλατωνικούς φίλους για "ατελείωτες δραστηριότητες" με μια σημαντική προειδοποίηση: Δεν επιτρέπεται η φυσική επαφή και δεν παρέχονται ρομαντικές ή σεξουαλικές υπηρεσίες.
Πήγαμε σε μια συναυλία μαζί», λέει μιλώντας για ένα από τα ραντεβού της. «Συνολικά, έβγαλα 60 δολάρια, και μου πλήρωσε τα ποτά μου, όπως είναι φυσικό. Δεν υπήρχε καμία αμηχανία, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση σαν φίλοι».
Οι διαχειριστές τους λένε: «απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που είναι μόνοι, χωρίς την προσδοκία ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πέρα ​​από μια πλατωνική φιλία. Αν κάποιος παραβιάσει τους όρους της ιστοσελίδας, θα αφαιρείται από το site».
Οι «φίλοι» και τα «μέλη»
Οι εν λόγω ιστοσελίδες χωρίζουν τους χρήστες σε δύο κατηγορίες: τους «φίλους» που μπορούν να χρεώνουν μέχρι και $60 μια ώρα για την παρέα τους, και στα «μέλη» που πληρώνουν τους φίλους άμεσα, καθώς και μια εβδομαδιαία συνδρομή από 5 έως 25 δολάρια.
Η σχέση του κάθε μέλους με τον φίλο τους είναι αυστηρά πλατωνική και διαφέρει ανάλογα με το ποιες είναι οι ανάγκες τους. Π.χ. υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μετακομίζουν σε μια νέα πόλη και μέσω της ιστοσελίδας επιθυμούν να βρουν φίλους για να πάνε μαζί στο γυμναστήριο, για να βγουν για φαγητό ή για να τους εμπιστευθούν τα προβλήματά τους από το τηλέφωνο. Ακόμα υπάρχουν φίλοι διαθέσιμοι σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, πρόθυμοι για διάφορες δραστηριότητες, από επισκέψεις σε μουσεία μέχρι ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.
Η πιο διαδεδομένη ιστοσελίδα είναι η www.rentafriend.com. Το site έχει βάση δεδομένων με πάνω από 500.000 εγγεγραμμένων «φίλων προς ενοικίαση», η οποία απευθύνεται και στην Ελλάδα.
Η Helen White, μια ενοικιαζόμενη φίλη με έδρα τη Βοστώνη, λέει ότι την έχουν πληρώσει $20 την ώρα μόνο για την συντροφιά της.«Πήγαμε σε μια συναυλία μαζί», λέει μιλώντας για ένα από τα ραντεβού της. «Συνολικά, έβγαλα 60 δολάρια, και μου πλήρωσε τα ποτά μου, όπως είναι φυσικό. Δεν υπήρχε καμία αμηχανία, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση σαν πραγματικοί φίλοι».
«Την πρώτη φορά είχα δείπνο με μια γυναίκα που ήταν στην πόλη για δουλειές, και τη δεύτερη, πήγα σε έναν αγώνα μπάσκετ με έναν άντρα του οποίου ο φίλος ακύρωσε το ραντεβού την τελευταία στιγμή».
Ο David Bakke, ένας ενοικιαζόμενος φίλος με βάση την Ατλάντα, είχε παρόμοιες εμπειρίες. «Την πρώτη φορά είχα δείπνο με μια γυναίκα που ήταν στην πόλη για δουλειές, και τη δεύτερη, πήγα σε έναν αγώνα μπάσκετ με έναν άντρα του οποίου ο φίλος ακύρωσε το ραντεβού την τελευταία στιγμή».Και τις δύο φορές ο Bakke, που είναι freelancer συγγραφέας, αρνήθηκε να πάρει αμοιβή του, δεδομένου ότι οι πελάτες του πλήρωσαν τη ψυχαγωγία της βραδιάς.
Αλλά δεν είχαν όλοι οι χρήστες τόσο θετικές εμπειρίες. Ο Mikey Rox, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΜΕ και δημοσίων σχέσεων Paper Rox στη Νέα Υόρκη, μπήκε στη λίστα των φίλων της RentAFriend από τους πρώτους (η υπηρεσία ξεκίνησε επίσημα το 2009), και λέει ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ κανένα από τα αιτήματα φιλίας που του έγιναν. Και αυτό γιατί, ενώ ο 32χρονος Rox, ήταν πρόθυμος να παρέχει σε κάποιον τη συντροφιά του, η πλειοψηφία των προτάσεων που έλαβε – ήταν από μεγάλους σε ηλικία γκέι άνδρες (και ο Rox είναι γκέι) – που ήθελαν περισσότερα πράγματα από μια απλή φιλία.
Αν και οι ιστοσελίδες είναι πολύ σαφείς σχετικά με την πολιτική μηδενικής ανοχής σε μη πλατωνικά αιτήματα, η εμπειρία του Rox δεν είναι ασυνήθιστη. Η Ellen, επίσης, απέρριψε ένα φίλο επειδή «αισθάνθηκε ότι της ζητούσε σεξ» και χρησιμοποιεί πάντα ψευδώνυμο στο προφίλ της, με σκοπό την προστασία της ιδιωτικής της ζωής.
Μια θλιβερή εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων
Η Δρ. Carole Lieberman, ένας ψυχίατρος από το Beverly Hills, λέει ότι και μόνο η ύπαρξη ιστοσελίδων όπως η RentAFriend είναι "μια απίστευτα θλιβερή εξέλιξη σχετικά με το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων».
Εκτός από την ανησυχία για την ασφάλειά τους, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αμφισβητούν την βασική προϋπόθεση πάνω στην οποία βασίζονται όλες αυτές οι ιστοσελίδες: την ιδέα ότι η φιλία είναι κάτι που δεν μπορεί να αγοραστεί. Η Δρ. Carole Lieberman, ένας ψυχίατρος από το Beverly Hills, λέει ότι και μόνο η ύπαρξη ιστοσελίδων όπως η RentAFriend είναι«μια απίστευτα θλιβερή εξέλιξη σχετικά με το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων».
«Η πραγματική φιλία προέρχεται από κοινές εμπειρίες και αξίες, και τις αληθινές φιλίες, οι φίλοι είναι ισότιμοι», λέει η Λίμπερμαν. "Η ενοικίαση φίλων είναι από τη φύση της αναξιόπιστη, άνιση και προσωρινή. Μόλις σταματήσουν να πληρώνουν, το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι πλέον εκεί για αυτούς. Αυτό είναι το αντίθετο της φιλίας, αν με ρωτάτε."
«Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο αποξενωμένοι από ποτέ», λέει.«Βγαίνουν μαζί μόνο για να περάσουν τη νύχτα κολλημένοι στα τηλέφωνά τους. Αν είχα έναν τέτοιο ασθενή, θα προσπαθούσα να μάθω τι τον εμποδίζει να συνδεθεί με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του, και θα εργαζόμουν μαζί του για να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Αυτή η υπηρεσία φίλων είναι κάτι σαν μια πρόχειρη επικάλυψη σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου