Καλώς Ήλθατε!

Η ελευθερία του ατόμου εκφράζεται μέσα από τον γραπτό λόγο. Αυτό είναι ένα ιστολόγιο που δημιουργήθηκε με την ελπίδα να μπορεί να γράψει ο καθένας ένα δικό του κείμενο, και να φιλοξενηθεί για να επιβεβαιώσει την ελευθερία του!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Φρειδερίκος Νίτσε - Για την αγάπη προς τον πλησίον.

Προσκολλείστε στον πλησίον σας κι αυτό το εκφράζετε με όμορφα λόγια. Μα εγώ σας λέω: η αγάπη προς τον πλησίον σας είναι η κακή αγάπη για τον εαυτό σας.

Πηγαίνετε προς τον πλησίον σας για να ξεφύγετε από τον εαυτό σας κι αυτό θέλετε να το υψώσετε σε αρετή - μα εγώ διακρίνω την... "αυταπάρνησή" σας.

Το Εσύ είναι αρχαιότερο από το Εγώ. Το Εσύ το κύρηξαν άγιο, αλλά όχι ακόμα το Εγώ - έτσι ο άνθρωπος ξετρέχει στον πλησίον του. [...]

Ψηλότερα ακόμη από την αγάπη για τους ανθρώπους στέκεται, για μένα, η αγάπη για τα πράγματα και τα φαντάσματα. [...]

Δεν ανέχεστε τον εαυτό σας και δεν τον αγαπάτε αρκετά. Γι' αυτό θέλετε να εξαπατήσετε τον πλησίον σας και να χρυσώσετε με την πλάνη του τον εαυτό σας.

Θα 'θελα να μην ανέχεστε κανενός είδους πλησίον και το γείτονά του. Θα 'πρεπε να κάνατε φίλο σας τον εαυτό σας και την πλούσια καρδιά του.

Προσκαλείτε μάρτυρες όταν θέλετε να μιλήσετε καλά για τον εαυτό σας. Και όταν τους έχετε εξαπατήσει και σκέφτονται καλά για σας, σκέφτεστε καλά κι εσείς για τον εαυτό σας. [...]

Ο ένας πηγαίνει στον πλησίον του γιατί αναζητά τον εαυτό του, κι ο άλλος για να μπορέσει να χάσει τον εαυτό του. Η κακή αγάπη σας προς τον εαυτό σας κάνει τη μοναξιά σας να γίνεται φυλακή.

Οι πιο μακρινοί είναι εκείνοι που πληρώνουν την αγάπη σας προς τον πλησίον. Κι όταν βρεθείτε πέντε μαζί, τότε θα πρέπει να πεθάνει ένας έκτος.

Ούτε και τις γιορτές αγαπώ. Συνάντησα πάρα πολλούς θεατρίνους εκεί, κι ακόμη κι οι θεατές χειρονομούσαν συχνά σαν θεατρίνοι. [...]

Δεν σας διδάσκω τον πλησίον, μα τον φίλο, [...] που μέσα του ορθώνεται τέλειος ο κόσμος, τον φλοιό του καλού, τον δημιουργό φίλο, που πάντα έχει να χαρίσει έναν τέλειο κόσμο. [...]

Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα.

Φρειδερίκος Νίτσε, 1884
"Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα. Ένα βιβλίο για όλους και για κανέναν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου