Ένα αγαπημένο ζευγάρι είναι στην ουσία Ένας ολοκληρωμένος Άνθρωπος! Ένα ζευγάρι δεν είναι μονάχα οι ρόλοι που κάθε κοινωνία του δίνει, ώστε να έχει κατά τη δική της κουλτούρα, μια πετυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. Είναι πολλά περισσότερα από μια καλή συνεννόηση, μοίρασμα υποχρεώσεων, και ευνόητες παραχωρήσεις. Οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο, είναι μια ακόμη παγίδα, για να δημιουργήσουμε μια αρρωστημένη σχέση, όπου ο συμβιβασμός παίρνει τη σημασία της καταπίεσης του εαυτού μας, η διαφοροποίηση των ρόλων που έχουν τα δύο φύλα, μετατρέπεται σε εξομάλυνση των διαφορετικών αναγκών μας, και η παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στον ένα από τους δύο, καταπάτηση της ισότητας και έναυσμα στην αρρωστημένη χειραφέτηση!
Για να δημιουργηθεί η αίσθηση του Ενός ανθρώπου μέσα στη σχέση, πρέπει να επιτραπεί στο ζευγάρι να έχει καθένας τη δική του ζωή, επειδή τίποτε δεν σε οδηγεί στην αίσθηση πληρότητας, από μια ζωή γεμάτη από διαφορετικού τύπου ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Όταν σε μια σχέση ο ένας συμπληρώνει κάποιο χαρακτηριστικό στον άλλο, που του λείπει ή που έχει κάποια φυσική αδυναμία να το αναπτύξει, εκείνος που συμπληρώνει τον άλλον από το περίσσευμα του, το κάνει από καθαρή αγάπη, και εκείνος που δέχεται αυτό το συμπλήρωμα, προσπαθεί να πλησιάσει περισσότερο τον άλλο, όχι επειδή είναι πιο αδύναμος, αλλά επειδή από αγάπη, προσπαθεί να γίνει για τον άλλο ο ιδανικότερος σύντροφος του!
Το παραμύθι όμως πως τα δύο αντίθετα έλκονται, είναι μια κατασκευασμένη σκευωρία, που έχει ως στόχο, την αποδεκτή από τα κοινωνικά πρότυπα, μόνη πραγματικότητα, ώστε να δεχόμαστε ευκολότερα τα πρέπει, και να παραμερίζουμε, με την ενοχική ονομασία του ακραίου εγωισμού, τα θέλω μας, που είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου. Ας το παραδεχτούμε επιτέλους! Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να έχουν μια μακρόχρονη σχέση! Κάποια στιγμή θα διαλύσει, ή ακόμη χειρότερα θα συνεχιστεί, καταστρέφοντας ο ένας τον εαυτό του άλλου! Τα ζευγάρια πρέπει να αποτελούνται από δύο ανθρώπους που οι ομοιότητες τους στην κουλτούρα, το επίπεδο μόρφωσης, και γενικά η φιλοσοφία τους για τη ζωή, να είναι παρόμοια! Είναι απορίας άξιο, να βλέπουμε αντίθετους κόσμους, να προσπαθούν να ζήσουν μαζί, επειδή όπως τους έμαθαν οι πρόγονοι τους, έτσι Πρέπει!
Ο άλλος είναι αναγκαίο να μας αρέσει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Γι αυτό σε μια υγιή ερωτική σχέση, πρέπει να πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό, τρεις σημαντικούς ρόλους.
Ο πρώτος ρόλος είναι το να είμαστε καλοί εραστές! Μια ερωτική σχέση πάντα ξεκινάει άλλωστε από την ερωτική επιθυμία. Ο άλλος μας ασκεί ερωτική έλξη, με τη μορφή του, το βλέμμα του, το άγγιγμα του, και τα λόγια του. Τον θέλουμε τόσο πολύ που κάνουμε τα πάντα για να περάσουμε μια υπέροχη νύχτα μαζί του! Ο άλλος για εμάς είναι το πάθος μας, η μεγάλη επιθυμία μας, η ένταση αλλά και η μεγάλη αγκαλιά. Δεν κοιτάζουμε ποτέ κανέναν άλλο, από τη στιγμή που γίνουμε ζευγάρι, επειδή όταν επιθυμούμε πραγματικά τον άνθρωπο που μοιραζόμαστε μαζί του το κρεβάτι μας, δεν υπάρχει καμία ανεκπλήρωτη ανάγκη! Επιθυμούμε να μάθουμε το σώμα του, να εξερευνήσουμε κάθε πιθαμή, ώσπου τελικά οδηγούμαστε πλέον από την επιθυμία να ικανοποιηθεί πρώτα εκείνος, κάτι που δείχνει πως τον νοιαζόμαστε όπως τον εαυτό μας. Αν οι στιγμές μαζί με τον ερωτικό μας σύντροφο, δεν έχουν την αίσθηση της ελευθερίας, δηλαδή να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου, τότε απλά έχουμε επιλέξει λάθος άνθρωπο!
Ο δεύτερος ρόλος είναι το να είμαστε καλοί σύντροφοι! Αυτό σημαίνει πως κατεβάζουμε τον έμφυτο εγωισμό μας, τόσο πολύ, ώστε φθάνουμε στο σημείο να υπολογίζουμε περισσότερο τον άλλον από εμάς τους ίδιους! Η αμοιβαιότητα και η ισότητα μέσα στη σχέση, ριζώνουν τόσο πολύ μέσα μας, ώστε φθάνουμε στο σημείο να μην υπολογίζουμε σχεδόν καθόλου τον εαυτό μας, επειδή ο άλλος γίνεται με την πάροδο του χρόνου, προέκταση του εαυτού μας! Εμβαθύνουμε στο μαζί, και ο εγωισμός απλά υπάρχει για να μας θυμίζει πως έχουμε κι εμείς τις δικές μας ιδιαίτερες ανάγκες, που πρέπει ο άλλος να σέβεται και να κατανοεί. Αλλά εκείνες οι στιγμές που κάνουμε κάτι μαζί, είναι ότι πιο υπέροχο μπορεί να μας συμβεί σε μια ερωτική σχέση! Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος, για να είμαστε μαζί με κάποιον άνθρωπο που δεν είναι εντελώς αντίθετος από εμάς.
Ο τρίτος ρόλος είναι το να είμαστε καλοί φίλοι! Η εμπιστοσύνη ακόμη και του πιο κρυφού μας μυστικού σε εκείνον, η βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά και το να μοιραζόμαστε την κάθε χαρά μας μαζί του, είναι κάτι μοναδικό! Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια ερωτική σχέση, από το χτίσιμο της εμπιστοσύνης! Είναι το Α και το Ω, ώστε να έχει αντοχή στο χρόνο! Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση, πως παραμερίζουμε τους φίλους μας, πως παύουμε να έχουμε επαφές μαζί τους. Ο σύντροφος μας γίνεται στην ιδανική περίπτωση, μέλος της παρέας μας, αν όχι, τουλάχιστον δεν μας επιβάλλει κανόνες οι οποίοι είναι ικανοί να χαλάσουν μια καλή φιλία. Σέβεται τους φίλους μας, επειδή ξέρει ότι μας αγαπούν με μια διαφορετική αγάπη. Ο άνθρωπος που σε αγαπά, δεν σε κατέχει! Η κατοχή φανερώνει έλλειψη εμπιστοσύνης ή ανωριμότητα.
Δεν υπάρχει η τέλεια σχέση! Αναρωτηθείτε απλώς πόσες φιλίες κράτησαν με την πάροδο του χρόνου, μια ανθρώπινη σχέση δηλαδή λιγότερο περίπλοκη από την ερωτική. Όλοι έχουμε τα ελαττώματα μας! Αλλά αν αγαπάμε και νοιαζόμαστε τον άλλο πραγματικά, μπορούμε να τα κάνουμε πιο υποφερτά, για να μειώνονται οι τυχών έντονες διαφωνίες. Το ζευγάρι που ξέρει να συζητά για όλα τα θέματα, το ζευγάρι που έχει προσπαθήσει να ζει ο ένας για τον άλλο, έχει μικρότερα προβλήματα που ξεπερνιούνται εύκολα. Ποιό το νόημα να είσαι με κάποιον που δεν έχεις μάθει να ρυθμίζεις την αναπνοή σου μαζί του, ακόμη και να ρυθμίζεις τους χτύπους της καρδιάς σου με τη δική του καρδιά; Να χαλαρώνεις, και να τον αισθάνεσαι με όλες σου τις αισθήσεις; Όλα τα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων ξεκινούν από το Εγώ, από την κατασκευασμένη προσωπικότητα! Όλη μας τη ζωή παλεύουμε να είμαστε κάτι, κάποιοι, ώσπου ξαφνικά γνωρίζουμε κάποιον που μας αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία μας, και επιθυμούμε να χτίσουμε μαζί του έναν ιδιαίτερο μικρόκοσμο, για να αντισταθούμε με ακόμη περισσότερη πυγμή στην ασχήμια του κόσμου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου